13 Eylül 2015 Pazar

"İş Arıyorum"

Yukarıdaki cümleyi kurduysanız önümüzdeki günler sizin için pek de kolay geçmeyecek diyebiliriz. Hatta zaman geçtikçe zorluğun ve stresin artması da mümkün... Adım adım neler yapılabileceğini birlikte düşünelim istedim.

Öncelikle sizi iş dünyasına tanıtacak olan aracı tasarlamalısınız. "Tasarlamak" diyorum, çünkü bir özgeçmiş hazırlamak artık bir Word sayfasına neler yaptığınızı özetlemekten çok daha fazlasını içeriyor. Kulağa çok sevimli gelmese de buna bir nevi pazarlama çalışması diyebiliriz. Diğer taraftan çok mütevazı davranmayı ya da kendini, yeteneklerini ve deneyimlerini birebir katarak anlatmayı da kastetmiyoruz. Profesyonelce hazırlanmış, imla ve dilbilgisi kurallarına riayet edilmiş, kariyer geçmişini iyi bir şekilde özetleyen, deneyimlerin altında görev tanımlarına ve varsa tamamlanan proje ya da sağlanan başarılara kısaca yer veren bir özgeçmiş çok yararlı olacaktır.

Sadece iş arama sitelerine (kariyer.net, yenibiris.com, vb.) hazırladığınız formatı kullanmakla yetinmeyin. Size özel ve sizi anlatan bir özgeçmiş hazırlayın, buna emek verin ve size iş bulma konusunda yardımcı olabilecek kişi ya da kurumlara bu özgeçmişi gönderin, başvurularınızı bu özgeçmişle yapın, iş arama sitelerinden başvuruda bulunsanız dahi kendi hazırladığınız özgeçmişi mutlaka başvuruya ekleyin.

Hangi konularda iyi olduğunuzdan, iş hayatında neleri başardığınızdan, bundan sonra kariyerinize ne şekilde devam etmek istediğinizden kısaca bahseden bir ön yazı yazmak her zaman yararlıdır. Özgeçmişin girişine ekleyeceğiniz kısa bir özeti de aynı amaçla kullanabilirsiniz. Özellikle yeni mezun bir adaysanız ne yapmak istediğinizi, hangi bölümde çalışmayı ve ilerlemeyi planladığınızı bir ön yazı ile paylaşmak olumlu sonuç verecektir. Henüz hiç bir iş deneyimi içermeyen bir özgeçmişi hangi şirket ya da pozisyon için değerlendirebileceğini kim önceden kestirebilir? Yardım talep ettiğiniz kişilere kendinizle ilgili ipuçları verin. Benzer bir durum kariyerinde değişiklik yapmak isteyen profesyoneller için de geçerli olabilir.

Gerek özgeçmişte gerekse ön yazıda kendinizi kısa ve öz bir şekilde anlatın, detaylara gerektiği kadar yer verin. Sizi ön plana çıkaracağını düşündüğünüz güçlü yönlerinizi, deneyim ve başarılarınızı vurgulayın.

Özgeçmişinizin mümkün olduğunca farklı kanaldan ilgili kişilere ulaşmasını sağlayın. İş arama sitelerinde özgeçmiş oluşturun, kısa aralıklarla güncelleme yapın. Linkedin üzerinde bir profil oluşturun, size yardımcı olabilecek kişilerin iletişim ağlarına katılın. Çevrenizdeki kişiler üzerinden özgeçmişinizin dağılmasını sağlayın. Danışmanlık firmalarına ya da çalışmayı isteyebileceğiniz şirketlerin İnsan Kaynakları bölümlerine özgeçmişinizi gönderin. Ancak tacizkar olmamaya özen gösterin, uygun bir pozisyon varsa size dönüş yapmak ve değerlendirmek karşı tarafın da çıkarınadır.

İş ilanlarını düzenli takip edin ve içeriklerini dikkatle okuyarak size uygun olup olmadığını değerlendirin. Bazen ilanların içeriğinin yetersiz olduğunu söylediğinizi duyar gibiyim ama biz sizin tarafınızdan bakmaya devam edelim. Gerçekten size hitap eden bir ilansa başvuru yapın ve sonucu bekleyin.

Kariyerinizde bir değişiklik yapmak istiyor ama yolunuzu netleştiremiyorsanız, iş aramaya başlamadan önce bir koçtan ya da danışmandan yardım alabilirsiniz. Böylelikle sürece daha hazırlıklı başlayabilirsiniz.

İş aramak uzun bir sürece yayılabilir. Özellikle pozisyonunuz yükseldikçe daha az ilan, daha az görüşme talebi ve daha uzun işe alım süreçleri söz konusu olabilir. Moralinizi yüksek tutun ve devam edin. Sürecin zorluğu ve stresi ile başa çıkabilmek için kendinize yardımcı olun; düşük bir moral, mülakat performansınızı da olumsuz yönde etkileyebilir ve iyi bir fırsatı kaçırmanıza neden olabilir.

İş arayan herkesin beklediğini bulabileceği ve huzurla çalışabileceği bir iş fırsatı yakalayabilmesi dileğiyle,

İyi haftalar... :)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder