20 Ağustos 2015 Perşembe

Mülakatlarda Nasıl Davranmalıyım?

İş arama sürecinde herkesin dile getirdiği ortak soru; "mülakatlarda nasıl davranmalıyım?"


Yanıtı basit; kendiniz olun...

Olmadığınız biri gibi görünmeye çalışmak olumlu yanıt almanızı sağlamayacak. 

İşe alım süreci ya da bu sürecin bir parçası olan mülakat asla "adayın kendini beğendirmesi" amacıyla sergilenen bir piyes olmadı.

Kendinize güvenin...

Günde 8 saatinizi geçireceğiniz (sanırım bu iyimser bir tahmin oldu; birçoğumuz giderek daha fazla zamanını ofiste ya da evde çalışarak geçiriyor) bir ofisten bahsediyoruz.
Sosyalleşip hayatınıza anlam katacağınız yeni iş arkadaşlarından bahsediyoruz.
Hayatınızı sürdürmek için gerekli bir maaştan, hayatınızı kolaylaştıracak sosyal haklardan bahsediyoruz.
Ve sizi yolun sonunda varmak istediğiniz yere ulaştıracak bir kariyer öyküsünden bahsediyoruz.

Alınmak istediğiniz iş, size bunların ne kadarını sağlayabilecek? Siz onlara ne sağlayabileceksiniz? Bu bir alışveriş ve alışverişlerde pazarlık yapılır.

Soru sormaktan korkmayın...

İşin içeriğini sorun, çalışma şartlarını konuşun, sizi bu şirkette nasıl bir geleceğin beklediğini anlamaya çalışın, son aşamaya ilerlediyseniz şartları açıkça müzakere edin.

Mülakatı yapan kişiyi size sorular soran, kendinizi anlatmak zorunda olduğunuz ve sizi seçme ya da seçmeme kararını verecek olan kişi olarak görmeyin. Neyi ne kadar yapabileceğinizi ve karşılığında ne beklediğinizi açıkça ortaya koyun ki sizin işe gerçekten uygun olup olmadığınızı anlayabilsin. Siz de doğru soruları doğru şekilde sorun ki işin size uygun olup olmadığını keşfedebilin.

Beklentilerinizi açıkça ortaya koyun...

Kim olduğunuzu açıkça ortaya koymaktan çekinmeyin ve işin beklentilerinize uygun olduğundan emin olun. Karşınızda işine hâkim ve yetkin bir profesyonel varsa birlikte doğru noktayı bulabilir ve doğru bir kararı birlikte verebilirsiniz.


Devam edeceğiz:) 



*Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder